Internationale afgestudeerden blijven vaker in Nederland wonen en werken

Vijf jaar na afstuderen woont 25,3 procent van de internationale afgestudeerden in Nederland. Dat is meer dan de 24,1 procent uit het vorige onderzoek uit 2022.
Dat blijkt uit het onderzoek ‘Stayrate en arbeidsmarktpositie van internationale afgestudeerden 2013-2022’ dat we vandaag publiceren. Het onderzoek is gebaseerd op landelijk geregistreerde data van onder meer het CBS, DUO, de Basisregistratie Personen, de Belastingdienst en het UWV.
Van de studenten die in 2023 hun studie hebben afgerond – het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn – verbleef 57 procent een jaar later nog in Nederland. Dit is aanzienlijk meer dan de studenten die in 2018 afstudeerden (40 procent). Met andere woorden: meer recente afstudeercohorten hebben een hogere stayrate. Een verdere stijging van de stayrate na vijf jaar ligt dus in de lijn der verwachtingen.
Binnen de grote groep internationale afgestudeerden bestaan interessante verschillen. Zo ligt de stayrate hoger onder masterstudenten die óók hun bachelor in Nederland hebben gedaan. Van deze groep woont 30 procent na vijf jaar in Nederland. “Deze mensen zijn toch al meer geworteld in Nederland”, zegt Nuffic-onderzoeker Ece Arat. “Ze hebben meer tijd gehad om de taal te leren en een netwerk op te bouwen.”
De stayrate verschilt ook sterk per land van herkomst. Afgestudeerden uit Suriname blijven veruit het vaakst (meer daarover verderop). Ook studenten van afstudeerrichtingen onderwijs en techniek – sectoren met grote personeelstekorten – blijven vaker in Nederland wonen.
“Het zijn over het algemeen ambitieuze, internationaal georiënteerde jonge mensen, die moed en doorzettingsvermogen hebben getoond. Een hogere stayrate draagt zo positief bij aan onze economie.”
Ece Arat, Onderzoeker Nuffic

Goed nieuws voor de economie
Arat noemt de oplopende stayrate ‘goed nieuws voor de Nederlandse economie’. “In veel sectoren bestaan nijpende tekorten aan hoogopgeleid personeel. Internationale studenten hebben Nederland wat te bieden. Het zijn over het algemeen ambitieuze, internationaal georiënteerde jonge mensen, die moed en doorzettingsvermogen hebben getoond. Een hogere stayrate draagt zo positief bij aan onze economie.”
Van de studenten die vijf jaar na afstuderen nog in Nederland wonen, heeft 80 procent een betaalde baan. Een aanzienlijk deel van hen verdient goed. Afgestudeerden met een internationale achtergrond verdienen vaker meer dan 65.000 euro per jaar dan hun Nederlandse collega’s.
“De mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn een van de belangrijkste redenen voor internationale studenten om na hun studie in Nederland te blijven. (…) Internationale studenten zullen nog meer dan Nederlandse afgestudeerden een afweging maken tussen de mogelijke (financiële) opbrengsten op de Nederlandse arbeidsmarkt versus de mogelijke opbrengsten in hun herkomstland of in andere landen. Zij hebben namelijk over het algemeen een internationale blik. Zo is de jeugdwerkloosheid in Nederland laag. Bovendien is nergens in Europa de krapte op de arbeidsmarkt de afgelopen jaren zo sterk gestegen als in Nederland.”
Michel van Smoorenburg, International Labour Market Analyst, UWV
Studenten uit Eindhoven blijven vaker
Het Nuffic-onderzoek bevat diverse nieuwe elementen. Zo is voor het eerst de stayrate naar herkomstland en afstudeerstad onderzocht. Uit die gegevens blijken grote onderlinge verschillen.
Internationale studenten die afgestudeerd zijn aan een onderwijsinstelling in Eindhoven blijven veruit het vaakst in Nederland. Bijna de helft (49 procent) woont vijf jaar na afstuderen in Nederland. Daarna volgen Delft (39 procent) en Utrecht (37 procent). Studenten van hbo- of wo-instellingen in Maastricht (12 procent) hebben de laagste stayrate in Nederland, al is het bekend dat veel studenten na afstuderen in Maastricht in de regio (maar net over de grens) blijven wonen.
Uiteindelijk strijkt het grootste deel van de internationale afgestudeerden neer in de regio Groot- Amsterdam. Ongeveer 37 procent van de afgestudeerden werkt na vijf jaar in of rond de hoofdstad. De regio’s Rijnmond en Haaglanden zijn ook in trek. In Eindhoven (de regio Zuidoost-Brabant) zijn ruim 7 procent van alle internationale afgestudeerden te vinden. De regio staat hiermee op plek vijf.
Top-vijf stayrate naar herkomstland
In de stayrate per herkomstland zijn er opvallende uitkomsten. Zo staat in top vijf stayrate naar herkomstland geen enkel land uit de Europese Economische Ruimte. Surinamers blijven het vaakst. Maar liefst 80 procent van alle Surinaamse afgestudeerden woont na vijf jaar nog in Nederland. Suriname wordt gevolgd door Iran (71 procent), Oekraïne (58 procent), Turkije (52 procent) en Rusland (50 procent).
Onderzoeker Arat merkt op dat studenten uit andere Europese landen vaak niet in Nederland blijven na de studie. “Duitsers en Italianen komen veel naar Nederland, maar blijven niet vaak. Van de Europese herkomstlanden zien we alleen Roemenië in de top-tien van ‘komers’ én blijvers.”
“Het spreken van de taal en het hebben van een netwerk maken het makkelijker om in Nederland te blijven. Dit zou de hoge stayrate van deze groepen kunnen verklaren”, vervolgt Arat. “Surinamers spreken vaak Nederlands. En Nederland kent grote gemeenschappen van Surinaamse, Turkse en Oekraïense afkomst.”
Meer informatie
- Download het volledige rapport ‘Stayrate en arbeidsmarktpositie van internationale afgestudeerden 2013-2022’. Dit rapport bevat nog meer interessante gegevens, onder meer over stayrates naar studierichting en arbeidsmarktsector.
- Bekijk het dashboard Stayrates of international graduates (Engels).
- Neem deel aan de onderzoekspresentatie Nuffic Connects: Weten en meten van stayrates op 8 april 2025.
- Neem deel aan de Nuffic Connects workshop:#Study #Stay #Work op 18 september 2025.